Destinacije 2020-09-15T15:36:25+00:00

Blagaj – Rijeka Buna

Samo 12 km od Mostara nalazi se čuveno Vrelo rijeke Bune, najjači kraški izvor na teritoriju Evrope sa prosječnim godišnjim protokom vode od 43 m³ u sekundi. Izvor se nalazi ispod kamene litice visoke 200 m, a u blizini samog izvora je sagrađena i Derviška Tekija, koja sa okolnom prirodom čini jedinstvenu i neponovljivu cjelinu. Voda izvire iz pećine široke 15-estak metara, a francuski ronioci su istražili da je podzemni tok vrela Bune dug oko 200met. Voda je izuzetno hladna i čista i predstavlja stanište endemske vrste potočne pastrmke.

Upute do destinacije

Slapovi Kravice

U najinteresantnije prirodne znamenosti regije sigurno spada vodopad Kravice, udaljen oko 40 km od Mostara. Voda rijeke Trebižat na tom mjestu se razuđuje i pada sa visine od 30 metara stvarajući prirodni amfiteatar širine 150 metara, stvarajući prirodnu pretstavu koja podsjeća, naravno u mnogo manjoj mjeri, na slapove Nijagare.U ljeto ga obično posjećuju ljubitelji raftinga I lokalno stanovništvo i idealno je mjesto za odmor i zabavu u prirodnom netaknutom ambijentu sa konstantnim zvukom vodopada u pozadini. U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić. Rijeka Trebižat omogućava I prijatne izlete u kanuu, koje organizuju lokalni iskusni operateri, u dužini od 10 km i po cijeni od 35 Eura po osobi (uključujući vodiča, kanu i opremu). Ovakvo što ne treba propustiti, jer će vam se frenetični ritam svakodnevnog života u ovom ambijentu činiti samo dalekim sjećanjem.

Upute do destinacije

Počitelj

Nobelovac Ivo Andrić nazvao ga je «grad od kamena». Počitelj je prelijepi otomanski srednjovjekovni gradić smješten na lijevoj obali Neretve na oko 30 km od Mostara. Na ovom mjestu, Kralj Tvrtko izgradio je tvrđavu 1383. godine, koju su Turci osvojili 1471., što se vidi iz mnogobrojnih spomenika osmanskog perioda, kao što su: Hadži-Alijina džamija (XVI vijek), Šišman-Ibrahimpašina Medresa (XVII vijek), hamam i javna kuhinja (“imaret”), restoran (“han”) i Sahat Kula, izgrađena na vrhu brda uz koje se grad uzdiže. Počitelj je pravi muzej na otvorenom i mjesto u koje posebno vole doći brojni umjetnici, čija im magija pomaže u traženju inspiracije za svoja djela. Šetnja kroz uličice Počitelja nezaboravan je doživljaj. Do Počitelja se može stići i autobusom kompanije Mostar bus, koji polazi sa stajališta pod nazivom “Lira” na Trgu Ivana Krndelja kod Autobuske stanice, a vozi za Čapljinu. Svakim danom osim nedelje.

Upute do destinacije

Hutovo Blato – Prirodni park

Patke, guske, čaplje, rode, sove, i mnoge druge ptice zaštićeni su u ovom parku čekajući vrijeme migracija prema sjevernoj i južnoj Africi, a i mnoge riblje vrste, koje dolaze iz Jadranskog mora, borave ovdje jedan period i ponovno se vraćaju u more. Močvarno područje stvaraju 6 jezera i rijeka Krupa, koja odvodi sve vode parka u rijeku Neretvu. Umjerena klima pogoduje rast mnogih i raznovrsnih biljaka. Bird watchers (posmatrači ptica) ne smiju zaobići ovaj prirodni dragulj, a turisti se mogu odvesti na foto safari u čamcima.

Upute do destinacije

Rujište

Ruišta je planinsko selo, udaljeno samo 25 km od Mostara, smješteno na obroncima planine Prenj, na nadmorskoj visini od 1050 metara. Turisti ovdje dolaze i zimi i ljeti. Ruišta su polazna tačka za alpiniste koji se žele popeti na Prenj, predivnu planinu čiji pojedini vrhovi prelaze 2000 metara (najviži vrh je Zelena glava, koja dostiže 2155 metara nadmorske visine). U zimskom periodu, selo, sa svojim skijalištima, ugošćuje mnogobrojne ljubitelje zimskih sportova, dok je ljeti to idealno mjesto da se pobjegne od hercegovačkih nesnosnih vrućina. Posebnost ovog mjesta su endemske vrste bora, poznata “munika”, i izuzetno čist okoliš.

Upute do destinacije

Boračko jezero

Udaljeno 20 km od Konjica, na 420 m nadmorske visine, nalazi se Boračko jezero, koje svojom dužinom od 720 metara i širinom od 402 metra, pretstavlja ne samo najljepše, nego i najveće planinsko jezero Bosne I Hercegovine.
Okruženo zelenom crnogoričnom I bjelogoričnom šumom, i sa karakterističnom planinskom klimom i savršeno čistom vodom (u kojoj žive posebno ukusne pastrmke i rakovi), jezero privlači veliki broj turista, sportista, ribolovaca i izletnika opijenih ljepotama ovog mjesta. Dublje unutar guste vegetacije moguće je vidjeti divokoze kako slobodno brste.

Upute do destinacije

Planina Velež i Podveležje

Regija planine Velež, u jugoistočnoj Hercegovini, idealna je za ljubitelje alpinizma, penjanja uz litice i ekoturizma. Vrh planine Velež nalazi se na 1958 metara nadmorske visine. Zapadna strana planine najlakši je put do vrha, a cijelim putem omogućava veličanstven pogled na doline rijeka Bune i Neretve. Sa drugih strana svijeta do vrha mogu doći samo iskusniji alpinisti sa odgovarajućom opremom.Ova zona ugošćuje tri veoma važne zajednice: Blagaj, smješten u neposrednoj blizini izvora rijeke Bune, Nevesinje, koje se nalazi na ogromnom planinskom platou i Podveležje u podnožju planine Velež (kao što mu i ime govori).
Planinska zajednica Podveležje ima umjerena ljeta i izložena je najhladnijim zimama u ovom regionu. Stanovnici ove prilično puste, ali veoma privlačne zone, uglavnom se bave poljoprivredom, stočarstvom i proizvodnjom sira. Posebnost Podveležja je očuvanje starog načina života i zaštita prirode.
Strani turisti ovdje će se ugodno iznenaditi, posebno lovci, ljubitelji trekinga, penjanja uz litice i izleta (iskusni vodiči, ako želite, odvest će vas sve do vrha Veleža) i uživati u tradicionalnim jelima u nezaboravnom ambijentu za koji kao da je vrijeme zaustavljeno. Regija Podveležja prva je u Bosni i Hercegovini dala podršku razvoju i širenju ekoturizma.

Upute do destinacije

Rafting na Neretvi

Nezaboravno iskustvo, za nepropustiti, posebno za one kojima je ekstremni sport u krvi, a i za sve druge koji žele osjetiti direktan kontakt sa prirodom, to je rafting na brzacima Neretve.
Ova avantura počinje u Konjicu, čarobnom gradiću na sedamdesetak kilometara od Mostara, poznatom po ručnoj obradi drveta (zanat koji seu ovom gradiću prenosi sa koljena na koljeno već vijekovima), okruženom najvišim planinama Bosne I Hercegovine: Prenjom (2101 m), Bjelašnicom (2067 m) i Bitovnjom (1744 m).Na ovom potezu djeluje 15 rafting klubova spremnih za pružanje svojih usluga svima koji su, nakon što ih se prikladno pripremi i opremi, spremni upustiti se u ovo jedinstveno iskustvo, koje prožive bez trunke opasnosti po njih same.
Polazak i dolazak je na obližnjoj plaži Džajići, udaljenoj oko 6 km od gradskog centra.
Dio riječnog toka koji se pređe čamcima dug je 25 km i putovanje, uz neophodne pauze, traje oko 5 sati. Cijena jednodnevne ekskurzije je oko 35-50 Eura po osobi. Ko voli mirnije aktivnosti može iznajmiti kanu ili kajak i opet uživati u prekrasnoj prirodi, uljuljkani bistrom vodom Neretve.

Upute do destinacije